7 woonwinkels in Nederland! Zoek jouw winkel
0
Menu ×
  • checkbox woonenzo
    Klanten geven ons een 8,3

Geen echo of galm: de akoestiek in huis verbeteren

Slowliving

 

Wanneer je in je nieuwe woning trekt of net verbouwd hebt, kun je merken dat het geluid en de echo in huis een beetje vreemd klinkt. We besteden veel aandacht aan ons interieur, maar de akoestiek in huis is net zo belangrijk. Wanneer het blijft echoën of galmen, zal je woning niet zo snel als ‘thuis’ voelen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de akoestiek in huis te verbeteren, slim gebruik te maken van meubels en materialen.

 Wat is akoestiek?


De akoestiek is hoe geluid zich gedraagt in een ruimte. Een goede akoestiek betekent dat geluid op een prettige en evenwichtige manier wordt verspreid, zonder te veel galm of echo. Heb je slechte akoestiek in huis, dan krijg je overmatig lawaai en zul je gesprekken moeilijker kunnen voeren. Niet ideaal als je gezellige avondjes met vrienden of familie wil.

Materialen zijn belangrijk


Een van de makkelijkste en beste manieren om de akoestiek in huis te verbeteren, is door gebruik te maken van meubels en materialen die geluid absorberen. Zachte materialen zoals stoffen bekleding op meubels, tapijten en gordijnenkunnen helpen om geluid te dempen en galm te verminderen. Stof zoals velvet en teddystof zijn hier een grote factor in. Behalve dat ze je woning een warme en huiselijke look geven, zorgen ze er dus ook voor dat je akoestiek verbetert.

Meubels voor verbeterde akoestiek


Naast het gebruik van textiel in meubels, spelen ook de meubels zelf een belangrijke rol bij het verbeteren van de akoestiek. Meubels met zachte bekleding, zoals banken, stoelen en fauteuils, kunnen geluidsabsorberend zijn in een kamer. Daarnaast helpen boekenplanken, kasten en andere grote meubelstukken om geluidsgolven te breken, waardoor deze niet weerkaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan barkasten en vitrinekasten.


Het is ook belangrijk om rekening te houden met waar je de meubels plaatst. Zachte materialen of geluidsbrekende meubels in de buurt van je speaker of tv, kunnen grote impact hebben op het geluid. Ook akoestisch behang heeft hier invloed op, met een geluidsabsorberende werking. Het weerkaatst geluid minder de ruimte in.


Merk je nadat je stoffen meubels hebt geplaatst, gordijnen hebt opgehangen en een kleed op de vloer hebt gelegd nog steeds dat de akoestiek in huis niet helemaal fijn is? Dan zijn akoestische wandpanelen een goede oplossing. Niet alleen mooi om te zien, maar ook een echte verbetering voor je geluidsproblemen in huis.


Met deze tips zul je merken dat galm en echo sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen in je ruimtes. Door bewust te zijn van de akoestiek en te experimenteren met verschillende oplossingen, creëren je een woning die echt als je thuis voelt.Nog meer wooninspiratie:


Slowliving

 

Slowliving

7 januari 2024

 

In een wereld waar veel mensen vaak haast hebben en constant ‘aan staan’, is nu een tegenbeweging ontstaan: Slowliving. Dit is niet alleen een levensstijl, maar ook een trend in interieurdesign, die we in 2024 steeds vaker terug gaan zien. In deze blog geven we je tips over hoe je Slowliving in jouw leven introduceert.

 

woonstijlen in 2023

 

2024: het jaar van kleur

5 december 2023

 

In 2024 komt kleur centraal te staan. We gaan steeds meer speelse inrichtingen vol grapjes en verschillende structuren en materialen zien. De trend ‘colorful playful’ zorgt voor vrolijkheid en optimisme in je interieur. In deze blog leggen we deze trend uit en geven we tips om dit bij jou thuis toe te passen.