7 woonwinkels in Nederland! Zoek jouw winkel
0
Menu ×
  • checkbox woonenzo
    Klanten geven ons een 8,3

Hoe hang je een schilderij op?

 
Hoe hang je een schilderij op?

 

TIPS & WOONINSPIRATIE


Een schilderij ophangen is eigenlijk heel eenvoudig en een schilderij maakt écht het verschil in jouw interieur. Je geeft er je woonkamer, eethoek, hal, gang of trap een nieuwe look mee. Er zijn verschillende manieren om jouw nieuwe blikvanger op te hangen aan de muur. Maar je kunt ook kiezen voor een plank met schilderijen. Wij geven je hier wat tips en inspiratie. Lees snel verder!

 

 

Je bepaalt allereerst natuurlijk de plek van jouw eyecatcher en de grootte. Ga je voor een heel groot item, dan moet je met andere zaken rekening houden dan wanneer je een klein schilderij aanschaft. Daarnaast is de hoogte aan de wand belangrijk, maar ook hoe je jouw schilderij op hangt. De woonkamer is een gebruikelijke plek, maar kijk ook eens verder dan dat. Zo is een schilderij in de hal, gang, slaapkamer, werkkamer, kinderkamer of zelfs de wc ook prachtig!

 

Hang je een schilderij op in de woonkamer, dan kiezen veel mensen er voor deze boven of bij de bank te hangen en niet boven de tv. Dit komt omdat schilderijen heel erg afleiden en je dan een wel erg drukke hoek creëert. Hang je een schilderij op boven de bank, dan is het handig met een aantal stelregels rekening te houden.

 

 

Hoe hoog hang je een schilderij?


Het is mooi om een schilderij sowieso 15 cm boven de rugleuning van de bank of stoel op te hangen. Dit is overigens niet alleen mooi, maar ook praktisch. Zeker wanneer je (kleine) kinderen hebt, kan een schilderij makkelijk beschadigen wanneer je deze laag aan je muur hebt hangen. Je kunt voor de hoogte van een schilderij ook ooghoogte aanhouden. Zorg er dan wel voor dat het midden van het schilderij op ooghoogte hangt en niet de bovenkant. Voor ooghoogte houden we een gemiddelde van ongeveer 165 cm hoogte aan.

 

De precieze en perfecte hoogte om een schilderij perfect op te hangen thuis is er niet. Dit komt omdat iedere ruimte een andere hoogte heeft. Zorg er in ieder geval voor dat je mooie balans hebt van ruimte boven en onder het schilderij.

 

 

 

Schilderijen op plank


Houd je niet van grote schilderijen aan de muur, dan kun je ook voor schilderijen op een plank gaan. Hiervoor hoef je alleen maar een plank aan te schaffen en aan de muur te bevestigen. Je kunt dan kiezen voor kleinere schilderijen, maar ook voor meerdere items. Zo kun je spelen met de hoogtes, groottes en ook makkelijk switchen mocht je dat willen. Je kunt hierbij ook kiezen voor overlapping: plaats een deel van een schilderij voor een ander schilderij. Dit geeft een chic effect, maar zorgt ook voor een speelse look.

 

Wij hebben een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Maar alle combinaties zijn natuurlijk mogelijk! Je kiest zelf uiteraard wat je het mooist en het fijnst vindt. Een schilderij op een plank kun je overal ophangen: boven de bank, boven het bed of gewoon in je gang of hal. Vaak heb je ook geen diepe plank nodig, omdat veel lijsten maar een aantal centimeter diep zijn.

Schilderij op plank

 

 

Schilderij in trap, hal of gang


Een schilderij kun je natuurlijk ook in je trap, hal of gang ophangen. Vooral in de trap wordt het even passen en meten. Hier heb je namelijk vaak geen rechte muren. Je kunt ervoor kiezen om schilderijen van beneden tot boven op te hangen. Wij hebben een aantal ideëen voor je op beeld gezet. Op deze manier fleur je jouw trap, hal of gang helemaal op!

 

schilderij op plank

 

 

 

 

 

Meerdere schilderijen ophangen


Heb je meerdere schilderijen? Dan kun je creatief zijn! Je kunt al je schilderijen natuurlijk symmetrisch ophangen en naast elkaar, maar je kunt jouw wand ook op een bijzondere manier decoreren door wat te spelen met de ophanghoogtes. Ook kun je verschillende groottes schilderijen aanschaffen voor een bijzonder effect.

 

Symmetrie is heel gangbaar, maar soms ook saai. Niet alles hoef namelijk symmetrisch en recht te zijn. Wij hebben een aantal voorbeelden gemaakt om te laten zien hoe je op een speelse manier de schilderijen op kunt hangen in de verschillende ruimtes in huis.

schilderij trap

 

 

 

Tips voor het ophangen van een schilderij


1. Hang het midden van het schilderij ooghoogte, tenzij je een echt groot schilderij hebt.

2. Hang een schilderij met minimaal 15 cm verschil boven de rugleuning van een stoel of een bank.

3. Hang een groot schilderij in een kleine ruimte op, zodat de ruimte groter aan voelt.

4. Meet ook goed de afstand tussen de lijst en het ophangmechanisme.

 

 

 

 

Doe het samen!

Het is daarnaast handig met z’n tweën te zijn tijdens het ophangen. De één houdt het schilderij tegen de muur, terwijl de ander op afstand kijkt naar hoe het schilderij hangt. Zo heb je meer overzicht dan wanneer je van heel dichtbij kijkt. Je ziet dan namelijk ook hoe het schilderij zich verhoudt ten opzichte van de ruimte.

 

Houd de waterpas op de lijst. Wanneer je alles goed afgemeten hebt, zoals het midden van het schilderij en het midden van de muur, zet je met een potlood een puntje op de muur. Let er wel op dat het ophangpunt of ophangsysteem vaak iets verder naar beneden bevestigd is op het schilderij.


Tip: meet de afstand van de bovenkant van de lijst tot het bevestigingspunt op het schilderij en houd die afstand ook aan op de muur. Zo hangt je schilderij op de perfecte hoogte voor jou. Dit kan namelijk enkele centimers schelen.

 

 

 

 

 

Nog meer wooninspiratie:


 

Blog over bohemian interieur

 

Bohemian interieur: shop de woonstijl

7 maart 2022

 

De laatste jaren zijn er heel wat woonstijlen bij gekomen. Landelijk, Scandinavisch en industrieel kennen we al en zijn al jaren populair. Maar haal nu makkelijk en snel de zomer in huis met een bohemian interieur! Lees hier verder.

 

 

verhuizen checklist: voor het eerst op jezelf wonen.

 

Verhuizen checklist: voor het eerst op jezelf wonen

8 juni 2022

 

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan is deze verhuis checklist handig voor jou. Hierin vind je waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens en na de verhuizing. Lees hier de woonblog.