7 woonwinkels in Nederland! Zoek jouw winkel
0
Menu ×
  • checkbox woonenzo
    Klanten geven ons een 8,3

Hoe groot moet je dekbed zijn

 
afmeting dekbedden
 
 

VOOR DE MEEST COMFORTABELE NACHT


Heb je een nieuw bed of een nieuwe boxspring gekocht? Geef je gehele slaapkamer een nieuwe ‘look en feel’ door hier ook een nieuw dekbed bij aan te schaffen. Het kiezen van de juiste maat voor jouw slaapmeubel kan nog lastig zijn. Hoe breed en hoe lang moet jouw dekbed zijn en waar moet je allemaal op letten?

 

Dekbedden zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen. De standaard breedtematen voor een dekbed zijn 140 cm, 200 cm en 240 cm. Maar je kunt ze ook vinden in tussenmaten zoals 160 en 180 cm. De afmeting 200 cm is tweepersoons, de afmeting 240 noemen we lits-jumeaux.

 

Wat is lits jumeaux?


De Franse term lits-jumeaux staat letterlijk vertaald voor bedden (lits) en tweelingen (jumeaux). Dit is de grootste maat die we kennen. Dekbedovertrekken met maten van 240/260 x 200/220 cm worden aangeduid als lits-jumeaux.

 

Je dekbed is over het algemeen niet even breed als het matras van je bed of boxspring. Je matras is zelfs vaak niet even breed als je boxspring. Zorg dat je de afmetingen van je matras weet, zodat je de juiste afmetingen voor het dekbed aanschaft. Zeker voor een molton en hoeslaken is het belangrijk dat je de juiste afmetingen hebt. Anders past dit gewoonweg niet.

 

De breedte van je dekbed

Houd er rekening mee dat een dekbed zo’n 50 tot 60 cm breder hoort te zijn dan je matras.Voor een eenpersoonsbed en matras (70 tot 90 cm breed) is een dekbed van 140 daarom voldoende. In onderstaande tabel zie je de maat van het dekbed voor de afmeting van het matras.

 

De meest populaire breedtemaat in Nederland voor tweepersoonsdekbedden is 240 cm, met 200 cm als runner-up. Heb je een extra breed matras, dan raden wij een dekbed van 260 cm of zelfs groter aan. Denk er wel aan dat dekbedovertrekken voor deze afmeting moeilijker te vinden zijn!

 

De lengte van je dekbed

De lengte van je dekbed is minder belangrijk dan de breedte. Je kunt meestal kiezen uit 200 cm, 210 cm of 220 cm. Dit maakt het ook makkelijker in je keuze! Voor welke lengte je gaat is afhankelijk van je eigen lengte. Als stelregel nemen we aan dat een dekbed 20 cm langer hoort te zijn dan je lichaamslengte. Zodat jouw voeten ook bedekt blijven. Ben je dus 190 cm lang, neem dan een dekbed dat 210 of zelfs 220 cm lang is. Ben je kleiner, dan volstaat een dekbed van 200 cm ook.

afmeting dekbedden

 

 

Boxsprings afmetingen


In onze collectie vind je vier afmetingen boxsprings: 90 cm, 140 cm, 160 cm en 180 cm. Afmetingen van 200 cm zijn wel te vinden, maar minder gebruikelijk. In de lengte zijn onze boxsprings ook 200 cm lang. Voor een boxspring van 90 cm heb je logischerwijs een andere afmeting dekbed nodig dan voor een groter exemplaar boxspring. Onderin deze blog vind je een tabel, waarin duidelijk beschreven staat welke afmetingen gebruikelijk zijn.

 

 

Verschillende afmetingen in het Duitsland


Let er overigens wel op dat verschillende landen weer verschillende maten hanteren. Woon je aan de grens en ga je vaak in Duitsland shoppen? Let hier dan op: in Duitsland zijn ze gewend om de gevulde tijk als afmeting van het dekbed te gebruiken, terwijl we in Nederland uitgaan van de tijk zonder vulling. Een Duitse maat kan dus bijvoorbeeld 155 cm bij 200 cm zijn. In Nederland zou jij bij deze afmeting dekbed, een dekbedovertrek van 160 cm breed nemen.

 

 

Welke afmeting dekbed past bij welke afmeting boxspring?

 
Afmeting boxspring/bed Afmeting dekbed
Eenpersoons (70 - 90 cm) 140 cm
Grote eenpersoons (120 cm) 180 cm
Twijfelaar (140 cm) 200 cm
Tweepersoons queensize (160 cm) 220 cm (Lits-jumeaux)
Tweepersoons kingsize (180 cm) 240 cm (Lits-jumeaux)
Bed/boxspring van 200 cm 260 cm (Lits-jumeaux extra)

 

 

 

 

 

 

Nog meer wooninspiratie:


 

Blog matras en topper

 

Wat je moet weten over een matras en topper voor de boxspring

2 januari 2022

 

Wat voor matras heb je nodig bij je boxspring? Ga je voor een matras van pocketvering of bonellvering en wat is de beste kwaliteit? In deze blog leggen we het verschil duidelijk uit, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Lees hier verder.

 

 

blog japandi woonstijl

 

Japandi: de woontrend van 2022

10 februari 2022

 

De Japandi woonstijl zie je steeds vaker voorbij komen. Deze combinatie van Japans en Scandinavisch design zorgt voor veel rust. In deze blog geven we tips over hoe jij jouw interieur helemaal volgens de Japandi stijl kunt inrichten. Lees hier verder.