7 woonwinkels in Nederland! Zoek jouw winkel
0
Menu ×
  • checkbox woonenzo
    Klanten geven ons een 8,3

Hoeveel mensen passen om een tafel

Je hebt een nieuw huis, gezinsuitbreiding of je wil gewoonweg jouw interieur veranderen, dan is de grootte van jouw eettafel natuurlijk heel belangrijk! Ten eerste omdat je goed moet bedenken welke grootte in jouw woning past. Een te grote eettafel maakt jouw eetkamer of woonkamer heel klein, maar een té kleine eettafel is natuurlijk ook geen optie. Als je wil weten hoeveel cm eettafel geschikt is voor welk aantal personen, lees dan vooral verder!

 

Wat betreft hoogte, kun je ongeveer 75 – 90 centimeter aanhouden. Dat heeft te maken met het aantal graden van hoek waarin jouw benen zich bevinden wanneer je op een stoel zit. Met 75 centimeter zit je het rechtst en het meest comfortabel. Zo kun je namelijk ook jouw ellebogen laten rusten op het bovenblad. En wordt lang zitten dineren, kletsen of een spelletjesavond ook niet lastig!

 

De breedte is afhankelijk van wat voor soort eettafel je hebt en voor hoeveel personen de eettafel geschikt moet zijn. Voor een ronde eettafel gelden natuurlijk andere regels dan voor een rechthoekige eettafel. Voor twee personen heb je bijvoorbeeld 70 centimeter nodig. Maar ben je met acht personen of wil je een achtpersoons eettafel, dan moet je zeker een tafel van 250 centimeter aanschaffen.

 

Hoeveel personen passen aan een rechthoekige eettafel

De rechthoekige eettafel komt het vaakst voor. Het is een handige vorm, waarmee je zoveel mogelijk ruimte benut en het past in praktisch alle interieurs. Zoek je een nieuwe afmeting eettafel, maar heb je werkelijk geen idee hoe groot deze moet zijn? Dan hebben wij de afmetingen hier voor je!

 

We delen het in onze tabel op in vier aantallen. Tweepersoons eettafel, vierpersoons, zespersoons en achtpersoons. Ben je met z’n tweetjes en wil je een tafel die niet té groot is, maar waar je toch allebei aan kunt eten? Dan kun je voor een tafel van 80 x 80 cm gaan.

 

Eettafel-lofty-170cm

 

Zoek je een eettafel voor vier personen? Dan kun je gaan voor een eettafel van 120 x 80 cm tot 160 cm. Waarbij de eettafel van 120 cm natuurlijk iets minder plek heeft tussen de stoelen en de tafel van 160 cm wat ruimer is genomen. Een eettafel van 140 cm valt in het midden en is dus ook groot genoeg voor vier personen.


Een tafel van 160 cm is óók groot genoeg voor zes personen. Hoe dan, zul je denken? Nou, heel simpel: aan de kopse kant passen natuurlijk ook twee personen! Wil je dat niet en zit je liever met z’n allen naast elkaar. Dan zul je voor een zespersoons eettafel sowieso 180 cm kwijt zijn. 
 

Ben je dus met zes personen, dan kun je een tafel van 160 of van 180 cm aanschaffen. Uiteraard kun je ook een tafel van 2 meter kopen en daar zes stoelen aan plaatsen. In dit artikel nemen we de standaard maten voor het aantal personen. Het gaat er om wat jij zelf comfortabel, mooi en fijn vindt natuurlijk!

 

Eettafel-hud-160cm

 

De tafel van 160 cm heeft wederom veel mensen aan het hoofd van de tafel en de grotere tafel van 180 cm is geschikt voor drie stoelen aan beide zijdes. Bestaat jouw gezin uit zes personen, maar heb je vaak vriendjes of vriendinnetjes van jouw zoon of dochter op bezoek? En wil je toch ruimte besparen? Dan is een eettafel van 160 cm waarschijnlijk perfect. Je schuift dan makkelijk twee stoelen aan de kopse kanten van de tafel erbij.

 

Een achtpersoonstafel schaf je aan tussen de 200 en 220 cm. Je kunt per persoon extra rekenen op 20 cm in lengte extra, bovenop de grootste afmeting mogelijk. Oftewel: een tien persoons eettafel gaat vanaf 220 cm tot 240 cm en een 12 persoons eettafel vanaf 260 cm. Wil je een tafel voor 20 personen? Reken dan maar uit!

Een handige tabel die alle afmetingen kort samenvat. Zo kun je de afmetingen snel en duidelijk bekijken:

Afmetingen tafelAantal personen
80 x 80 cm2 personen
120 x 80 cm4 personen
140 x 90 cm4 personen
160 x 90 cm4 tot 6 personen
180 x 90 cm6 tot 8 personen
200 x 100 cm8 personen
220 x 100 cm8 tot 10 personen
Hoeveel mensen passen om een rechthoekige tafel

 

Kun je niet kiezen en twijfel je hoe groot jouw eettafel moet zijn? Dan is een uitschuifbare eettafel waarschijnlijk de perfecte keuze voor jou! Met een uitschuifbare eettafel heb je namelijk een vierpersoons tafel die je kunt uitschuiven tot een achtpersoons tafel. Of een vier persoonstafel waar je een zespersoonstafel van kunt maken. Op die manier behoud je ruimte – ideaal als je een kleine eethoek hebt – maar kun je toch iedereen een zitplek bieden.

 

Wil je jouw eettafel nu aanschaffen? Dan kan dat makkelijk, veilig en snel bij WOONENZO. Hiermee bespaar je ook nog eens veel geld, want onze eettafels bevinden zich qua prijs in het laagsegment. Maar in kwaliteit absoluut niet! Onze eettafels zijn namelijk van hoogwaardig materiaal en kwaliteit. Shop onze eettafels hier.

 

rechte-tafel-afmetingen.jpg

 

Hoeveel personen passen aan een ronde eettafel

Een ronde eettafel geeft een gezellige, speelse en bijzondere sfeer in jouw eetkamer. Het grootste voordeel van zo’n tafel is dat je met iedereen oogcontact kunt maken. Je zit namelijk altijd tegenover elkaar en nooit schouder aan schouder. Het is natuurlijk ook leuk om ronde elementen in jouw eethoek of eetkamer af te lossen met strakke designs. Een ronde eettafel is het perfecte meubelstuk om de ‘natuurlijke flow’ in jouw eethoek te garanderen.

 

Maar hoeveel mensen passen er aan een ronde tafel? Dat is een vraag die veel mensen stellen. En terecht! Wanneer je een ronde eettafel aanschaft wil je wel goed weten hoeveel mensen daar aan kunnen zitten. Je wil immers geen ruimte tekort komen. Daarom helpen wij jou een handje!


Bij een ronde eettafel is het verschil in centimeters groter en belangrijker dan bij een rechthoekige eettafel. Jouw ronde eettafel heeft namelijk geen kopse kant. Je kunt hier dus wat minder mee schuiven en spelen. Daarbij heeft een blad van 20 cm groter meer dan 30 procent meer oppervlakte. Het aantal centimeters heeft voor het aantal personen dat aan een ronde tafel past meer gevolgen dan voor een rechthoekige tafel.

 

Ronde-eettafel-Tiffany-120cm-B

 

Het leuke aan een ronde eettafel is dat je ook drie personen kunt zetelen. Ideaal wanneer je weinig ruimte hebt en een klein gezin hebt. Zo bespaar je namelijk ruimte, maar kun je toch met z’n allen aan de tafel zitten.

 

Bij onze berekening zijn we uitgegaan van een poot in het midden van het blad en stoelen zonder armleuning. Wil je een keer in de woonwinkel komen kijken en komen testen? Dat kan natuurlijk! In onze woonwinkels zijn verschillende formaten en designs eetkamerstoelen aan de tafels geplaatst. Zo zie je makkelijk wat naar jouw smaak en wens is.


Wij houden hierbij 70 centimeter per breedte, per persoon aan. We rekenen namelijk voor de eetkamerstoelen 45 centimeter breedte. Dan kun je dus zelfs nog je armen naast de stoel laten vallen en ruimte over hebben. Op deze manier zit je ver genoeg uit elkaar en zit je niet schouder aan schouder, bord tegen bord.  

 

Wanneer je bredere stoelen of een stoel met armleuningen hebt, moet je iets meer ruimte berekenen. Let er bij de aanschaf van een eetkamerstoel met armleuning wel op dat de leuning onder de ronde tafel past. Anders neemt jouw eethoek wel heel veel ruimte in beslag! Voor een vier persoons gezin zouden wij een ronde eettafel met een  diameter van 120 cm aanraden. Dan zit je zeker goed!

 

Voor vijf personen kun je 130 of 140 cm diameter aanhouden. Voor zes personen 140 of 150 cm en ga zo maar door. De meest voorkomende maten voor ronde eettafels zijn overigens die voor vier tot zes personen. Maar ook ronde eettafels kunnen uitschuifbaar zijn. Kijk daar dus goed naar wanneer je een ronde eettafel aanschaft!

 

Er bestaan zelfs ronde eettafels voor 10 personen. Mocht je dus een grote woonkamer of eetkamer hebben en zo een tafel aan willen schaffen, dan kan dat. Ga dan voor een eettafel van een diameter van 180 cm.

 

ronde-tafel-afmetingen

Hoe je jouw ronde eettafel plaatst heeft ook te maken met het aantal personen dat aan de tafel past. Als je deze in een hoek plaatst of tegen een muur heb je vaak één zitplek minder. Het is dus wel zo handig om jouw ronde eettafel helemaal vrij in een ruimte neer te zetten. Zo passen er meer stoelen aan en kan iedereen lekker aanschuiven om te borrelen, een avondje spelletjes te doen of lekker uitgebreid te dineren.

 

Heb je bepaald wat jouw maat wordt? Kijk dan vooral eens naar de ronde eettafels in onze collectie, om te zien welke tafel het beste bij jouw wensen en jouw interieur past. Je kunt bijvoorbeeld voor de ronde eettafel Rambo gaan, of de ronde eettafel Samir. Of ga eens langs bij een WOONENZO woonwinkel.