0
Menu ×
  • checkbox woonenzo
    Klanten geven ons een 8,3

Bold en beautiful: een bruin interieur

Bij een bruin interieur denk je misschien aan ouderwets en oubollig, maar bruin is juist heel warm, gezellig en modern. De kleur bruin is helemaal terug van weggeweest. Onder bruin vallen alle zandtinten, zoals beige en taupe, het trendy terracotta, maar ook de stoerdere varianten zoals cognac. Er zijn veel soorten bruin variërend van donker naar licht, warm naar koel, en van rood, naar oranje en grijs. Of je dus van industrieel of heel modern en licht houdt: met de kleur bruin kun je alle kanten op in je interieur!

 

Bruin aan je interieur toevoegen

De kleur bruin is een warme kleur van zichzelf. Denk bijvoorbeeld aan taupe of zand. Gebruik je deze bijvoorbeeld in je woonkamer of eetkamer, dan heb je meteen een warmere sfeer in huis. Verf een muur in een tint bruin of gebruik een meubel in deze kleur. Dat kun je doen door de bank ermee te bekleden, maar ook door hout(look) in je interieur toe te passen. Vooral in kasten zie je deze warme kleur veel terug, omdat veel kasten zich uitgevoerd in hout.

 

Bruin kan de basiskleur in je interieur zijn. Alle kleuren bruin, behalve cognac en chocoladebruin, zijn niet echt dominant aanwezig als je deze gebruikt in huis. Een bruine tint die veel als basiskleur gebruikt wordt, is beige of créme. Maar de kleur bruin kan ook absoluut als blikvanger gebruikt worden wanneer je voor een donkerdere of stevigere tint kiest.

 

De kleur bruin

Bij kleuren denken we meteen ergens aan. Zo denken we bij de kleur rood bijvoorbeeld aan stop en bij de kleur geel aan creativiteit. Bij de kleur bruin denk je waarschijnlijk aan chocolade, hout of aarde. Mensen associëren dat het algemeen met de woorden ‘rustig’ en ‘natuurlijk’. De kleur geeft vertrouwen en een veilig gevoel, maar is ook neutraal. Vooral dat laatste is ideaal in een interieur. Zo valt deze kleur perfect te combineren met allerlei andere kleuren, tinten en materialen. 

 

 

Bruin in de woonkamer, eetkamer of keuken

Wil je graag meer warmte in je woonkamer, eetkamer of keuken dan gebruik je heel gemakkelijk en snel een bruine tint. Voor bijvoorbeeld een muur of vloer, maar ook in je meubels. Zoals de eetkamerstoelen of de bank. En ook de keuken is makkelijk uit te voeren in deze kleur. Er zijn echt heel veel opties. 

 

Wil je nog meer warmte, dan kies je voor meer bruintinten bij elkaar. Let er wel op dat dit niet somber en saai wordt. In combinatie met metaal of donkere tinten, wordt je interieur industrieel. In combinatie met het materiaal velvet en de lichte tinten, ga je juist voor Scandinavisch of modern. Je kunt bruin daarnaast prima combineren met opvallendere kleuren zoals bruin en rood. Of persoonlijke accentkleuren zoals geel, roze, groen, petrol, blauw, paars, oranje of turquoise.

 

 

Als er weinig daglicht binnenkomt in je woonkamer of eethoek is de combinatie met wit perfect om het geheel niet te donker te maken. Het grote voordeel van zo’n bruine basis is dat je er gemakkelijk andere kleuren aan kan toevoegen en daarmee kunt blijven variëren!

 

Combineer bruin met zachte materialen

Onder bruin worden ook de materialen en kleuren brons en messing geschaard. Deze zorgen voor een chique uitstralingDe verschillende tinten bruin, brons en messing geven het interieur een luxe look. Zeker wanneer je dit doortrekt van je keuken tot je eetkamer of woonkamer. Dit zorgt voor een natuurlijke flow en eenheid.

 

Bruine meubels

Je kunt ervoor kiezen om één bruin item in je interieur te zetten en dit te combineren met andere kleuren, maar bruin leent zich ook perfect voor het ton-sur-ton effect. Door de muur, de gordijnen én de meubels in een donker of lichte bruine kleur te kiezen komt de kleur echt tot zijn recht. Let er wel op dat je genoeg contrast houdt. Zet je donkerbruine bank bijvoorbeeld voor een lichte muur of je lichte bank bij een wat donkerdere muur.

 

 

Chocoladebruin in je interieur

Chocoladebruin is weer helemaal terug. In verf en dus de muren, maar ook in subtielere elementen zoals een donkerbruine bijzettafel, een massieve kast of een donkerbruin dekbedovertrek. Door een keer te gaan voor bruin in plaats van de meer standaardkleuren zoals grijs of wit, voeg je al snel een persoonlijkere touch toe aan je interieur. Daarnaast is de kleur bruin tijdloos en kan dit jaren mee.

 

 

Japandi

In 2021 zagen we veel natuurlijk minimalisme: eenvoud in kleur en vorm. Maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat alles wit en licht moet, zoals we dat vorig jaar veel zagen. Als reactie hierop voegden we in 2022 juist meer warmte toe aan het interieur. 

 

Deze stijl noemen we 'Japandi': een mix van Japanse en Scandinavische invloeden. Donker hout gecombineerd met lichte, natuurlijke houtkleuren uit Scandinavië, lichte muren en duurzame materialen zoals bamboe. In onze eerdere blog lees je alles over deze prachtige woonstijl.