7 woonwinkels in Nederland! Zoek jouw winkel
0
Menu ×
  • checkbox woonenzo
    Klanten geven ons een 8,3

Bank advies: standaard afmeting van banken

Je koopt een nieuw huis, je meubels zijn toe aan vervanging of je hebt gewoonweg zin om het roer helemaal om te gooien. Dit is een herkenbare situatie voor velen, maar het is een hele uitdaging om je woning in te richten. Je kunt natuurlijk zomaar meubels plaatsen, maar je wil uiteraard wel dat alles bij elkaar past. Waar moet je op letten? In deze blog leggen wij dat uit.

 

Zo is het belangrijk om te bepalen welke woonstijl jij wil doorvoeren en wat voor meubels je aan wil schaffen. Daarnaast is het ook belangrijk te bepalen hoeveel van de ruimte je vol wil hebben staan met meubels. Zo kun je een ruimte namelijk heel ruimtelijk laten ogen door juist weinig meubels te plaatsen. Maar je kunt er ook voor kiezen zoveel mogelijk gebruik te maken van een kamer en woning, door meer meubels neer te zetten.

 

Wat zijn de juiste afmetingen voor mijn bank? 

Je woonkamer is misschien wel de belangrijkste plek in huis. Hier brengt een persoon gewoonlijk de meeste tijd door, dus het is belangrijk dat deze goed ingericht is. Je wil je in je zithoek natuurlijk thuis en comfortabel voelen. Een bank speelt hierbij een grote rol. Het is hierbij heel belangrijk wat voor formaat je kiest. Een te grote bank kan jouw ruimte heel klein doen lijken, terwijl een te kleine bank voor weinig zitplek zorgt. En dat zou zonde zijn! Maar welk formaat is geschikt voor jou? En welke afmeting heeft een bank wanneer deze voor 2, 3 of 4 personen geschikt is? Wij leggen het je uit in deze blog.

 

bank-afmetingen

 

Zithoogte

Een bank heeft verschil in lengte, breedte, hoogte en diepte. Dit zijn de belangrijkste afmetingen wat betreft de ruimte waar de bank moet komen. Met de breedte wordt over het algemeen het lounge-, of hoekgedeelte bedoeld. Met de lengte bedoelen wij de zitplekken inclusief de afmetingen van de armleuningen. Dit betekent natuurlijk dat wanneer wij melden dat een bank 200 cm is, je de lengte van de armleuningen daar af moet halen om de afmetingen van het zitgedeelte te bepalen.

 

Maar niet alleen de lengte, breedte, hoogte en diepte zijn van belang. Ook de zithoogte en zitdiepte wil je meenemen in het bepalen van de geschikte bank voor jou. Deze zijn heel persoonlijk, maar daarom niet minder belangrijk. Wat betreft comfortabel zitten zijn de zithoogte en zitdiepte namelijk de belangrijkste factoren. De zithoogte van een bank is vrijwel altijd hetzelfde, dit zijn vrij universele afmetingen. De ideale zithoogte heeft uiteraard te maken met je lengte en persoonlijke voorkeur. Zo is het voor een kleiner persoon fijner als de zithoogte wat minder hoog is. Je kunt dan natuurlijk prettiger zitten en met je voeten aan de grond. Terwijl het voor een langer persoon juist fijner is als de zithoogte wat hoger is. De gemiddelde zithoogte van een bank zit tussen de 40 en 42 cm.

 

Zitdiepte

Naast zithoogte is ook de zitdiepte belangrijk bij het kiezen van je ideale bank. De diepte bepaalt namelijk in hoeverre je onderuitgezakt of rechtop zit. Ook dat is een kwestie van persoonlijke smaak. De ene persoon houdt nu eenmaal meer van loungen dan de ander. De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Een diepere zitdiepte zorgt voor onderuitzakken, terwijl minder zitdiepte zorgt voor een rechtere houding. Er is echter wel een ideale zithouding, namelijk: een hoek tussen de 95 en 105 graden. Daarmee ontlast je namelijk je rugwervels en voorkom je rugklachten.

 

Lengte

De zithoogte en zitdiepte zijn beide gericht op de persoonlijke voorkeur. Bij de lengte en breedte van de bank gaat het om de ruimte. Hier moet meer rekening worden gehouden met de omgeving waar de bank in komt te staan. Bij een kleine woonkamer past natuurlijk beter de lengte van een 2-zitsbank dan een 4-zitsbank. Terwijl in een grote woonruimte misschien beter een 4-zitsbank of zelfs twee 2-zitsbanken passen.

 

Breedte

Met de breedte wordt het lounge-, of  hoekgedeelte van een bank bedoeld. Ook deze afmeting heeft te maken met de ruimte waar de bank in komt te staan. Hoe breder het lounge-gedeelte van de bank ten opzichte van de lengte, hoe minder plek er bijvoorbeeld is voor een salontafel. Houd dus ook rekning met de afmeting van het hoekgedeelte. Maar wat zijn nu specifiek de afmetingen van banken?

 

banken

 

2-zits bank

Met een lengte tussen de 150 cm en 170 cm is de 2-zitsbank is ideaal voor de kleinere woonkamers, hiermee geef je een warm en knus gevoel aan je huis. Let op, de lengte staat voor de gehele bank inclusief armleuning. Door het kleine formaat is het ook leuk om een 2-zitsbank te combineren met een grotere bank indien de ruimte dit toelaat.

 

3-zits bank 

Voor de ruimere woonkamers is een 3-zitsbank een uitstekende keuze. Deze bank neemt met een breedte tussen de 210 mc en 225 cm een groot deel van de woonkamer in beslag, daarom is het belangrijk dat hij aansluit bij de rest van je interieur. Het is de perfecte tussenweg, daar waar een 2-zits formaat natuurlijk kleiner is en een vierzits bank wellicht te groot is voor jouw woonkamer.

 

4-zits bank

De 4-zitsbank is voor de grote woonkamers. De bank neemt veel ruimte in beslag en zorgt ervoor dat je veel personen kwijt kunt in je woonkamer. De 4-zitsbank heeft een breedte tussen de 260 cm en 280 cm. Heb je nog steeds niet gevonden wat je zocht? Dan blijven de 2,5- en 3,5-zitsbanken over. Het spreekt natuurlijk voor zich, maar is een 2-zitsbank te klein en een 3-zitsbank te groot dan is de 2,5-zitsbank met een breedte tussen de 180 cm en 200 cm de perfecte oplossing. Dit geldt natuurlijk ook voor de 3,5-zitsbank die een breedte heeft tussen de 230 cm en 250 cm.

 

Welke afmeting heeft een bank

Bank Afmeting
2-zits bank 150 cm - 170 cm
2,5-zits bank 180 cm - 200 cm
3-zits bank 210 cm - 225 cm
3,5-zits bank 230 cm - 250 cm
4-zits bank 260 cm - 280 cm

Let op: In onze tabel spreken we van de lengte inclusief de armleuningen.